Acasă » Știri » Ucrainenii ar fi primit informații decisive pentru scufundarea navei Moskva din Marea Neagră. SUA schimbă tactica. Va ajuta Ucraina cu arme, dar nu și cu informații

Ucrainenii ar fi primit informații decisive pentru scufundarea navei Moskva din Marea Neagră. SUA schimbă tactica. Va ajuta Ucraina cu arme, dar nu și cu informații

De: Isabela Popescu 17/05/2022 | 09:00

Schimbare importantă de tactică în războiul din Ucraina. Deși Statele Unit trimit Kievului echipamente militare de miliarde de dolari, printre care artilerie grea, drone și rachete antitanc, oficialii administrației de la Washington sunt mult mai precauți când descriu alte contribuții care ajută Ucraina pe câmpul de luptă: informațiile despre armata rusă, potrivit unui documentar realizat de Gândul.ro.

Până acum, informațiile despre locația și mișcările forțelor ruse au circulat în Ucraina în timp real și au inclus imagini din satelit, dar și rapoarte culese din surse importante din SUA, potrivit oficialilor americani și ucraineni.

Oficialii președintelui Joe Biden au susținut însă că Statele Unite nu sunt în război cu Rusia, iar asistența pe care o oferă este destinată apărării Ucrainei împotriva unei invazii ilegale, iar, de teama de a nu fi implicați direct în război, au decis să limiteze datele pe care le oferă Kievului.

Cu toate acestea, americanii au un control limitat asupra modului în care beneficiarii lor ucraineni folosesc echipamentul militar și informațiile.

Ghid de partajare a informațiilor

După cum a declarat ulterior secretarul de presă al preşedintelui Federaţiei Ruse, Dmitri Peskov, armata rusă ştie că Statele Unite, Marea Britanie şi NATO transmit în mod constant informaţii către armata ucraineană.

Tocmai acest lucru riscă să provoace Kremlinul să riposteze împotriva Statelor Unite și a aliaților săi și sporește amenințarea unui conflict direct între cele două puteri nucleare.

Anterior, secretarul de presă al Casei Albe, Jen Psaki, a declarat că preşedintele american Joe Biden a fost nemulţumit de scurgerile de informaţii din media privind schimbul de informaţii între Washington şi Kiev pentru că au fost neconstructive şi a considerat că au exagerat rolul Statelor Unite.

În acest sens, administrația a elaborat un ghid cu privire la partajarea informațiilor, astfel încât să evite creșterea tensiunilor dintre Washington și Moscova. Ghidul a impus două interdicții mari asupra tipurilor de informații pe care Statele Unite le pot împărtăși în Ucraina.

SUA nu poate oferi informații detaliate care ar putea ajuta Ucraina să ucidă oamenii din conducerea Rusiei

În primul rând, SUA nu mai pot oferi informații detaliate care ar putea ajuta Ucraina să ucidă oamenii din conducerea Rusiei, cum ar fi cei mai înalți ofițeri sau miniștri. În această categorie se încadrează Valery Gerasimov, șeful Statului Major General al Forțelor Armatei și Serghei Șoigu, ministrul Apărării, însă această interdicție nu se extinde și asupra ofițerilor ruși, inclusiv generalilor, dintre care mulți și-au pierdut viața pe câmpul de luptă.

(VEZI AICI: LA CE ARMAMENT A RECURS RUSIA ÎN RĂZBOIUL DIN UCRAINA. RACHETELE SPECIALE SUNT ”AȘII” LUI PUTIN)

Un înalt oficial al apărării susține că SUA nu îi ajută în mod activ pe ucraineni să omoare generali de nici un fel.

Războiul din Ucraina intră într-o nouă etapă (Foto: Profimedia)

În a doua categorie de schimburi de informații interzise se încadrează orice informații care ar ajuta Ucraina să atace țintele rusești în afara granițelor Ucrainei. Regula are ca scop să împiedice Statele Unite să devină parte la atacurile pe care Ucraina le-ar putea lansa în interiorul Rusiei. Aceste îngrijorări au determinat administrația să oprească planurile anterioare de a furniza avioane de luptă, furnizate de Polonia, pe care Ucraina le-ar fi putut folosi pentru a lansa atacuri pe teritoriul Rusiei. Însă, oficialii americani nu au descurajat Ucraina să întreprindă aceste operațiuni pe cont propriu.

Unde sunt țintele?

Secretarul de stat Antony Blinken a susținut că: „Ucraina ar trebui să facă tot ce este necesar pentru a se apăra împotriva agresiunii ruse. Tacticile acestui lucru sunt deciziile lor.”

Totodată, SUA au o regulă în plus față de categoriile restricționate de schimb de informații. Oficialii o numesc „țintirea informațiilor” către Ucraina. Potrivit acestora, Statele Unite nu vor spune forțelor ucrainene că un anume general rus a fost depistat într-o anumită locație și nici nu vor ajuta Ucraina să-l lovească.

Însă, Statele Unite vor împărtăși informații despre locația facilităților de comandă și control, locuri în care sunt adesea găsiți ofițeri superiori ruși, deoarece ar putea ajuta Ucraina în propria apărare.

Astfel, în cazul în care comandanții ucraineni ar fi decis să lovească instalația, acesta ar fi fost decizia  lor, iar dacă un general rus ar fi fost ucis în atac, Statele Unite nu l-ar fi vizat, susțin oficialii.

(VEZI ȘI: UCIGAȘII TĂCUȚI DIN ADÂNCURI! RUSIA DEȚINE UNA DINTRE CELE MAI IMPORTANTE FLOTE DE SUBMARINE DIN LUME!)

„Direcționarea informațiilor este diferită”

Experții juridici au spus că definiția de țintire oferă o îndrumare juridică și politică semnificativă, care poate ajuta Statele Unite să demonstreze că nu sunt parte la conflict, chiar dacă trimit echipament militar în Ucraina.

„Dacă SUA furnizează informații de țintire unei părți străine și suntem strâns implicați în deciziile de țintire, dirijăm acele forțe și ele acționează ca un mandatar pentru noi”, a spus Scott R. Anderson, un fost consilier juridic al Ambasadei SUA la Bagdad.

Totodată, el susține că dacă situația nu este gestionată corespunzător, Rusia ar putea răspunde reciproc pentru că ar considera că SUA se apropie de linia de atac.

Tocmai de aceea, el spune că: „Direcționarea informațiilor este diferită de alte tipuri de partajare a informațiilor din acest motiv.”

Scufundarea vasului Moskva, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră, o adevărată problemă

Scufundarea vasului Moskva, nava amiral a flotei ruse din Marea Neagră, ilustrează modul în care Statele Unite pot furniza informații utile care, oricât de indirecte, riscă să atragă țara mai adânc în război. În aprilie, Ucraina a reperat nava în largul coastelor sale, iar cu ajutorul informațiilor furnizate de Statele Unite, ucrainenii au reușit să confirme identitatea vasului.

Un înalt oficial al apărării susține că Statele Unite împărtășesc în mod obișnuit informații cu Ucraina despre navele rusești din Marea Neagră, care au tras rachete în Ucraina și ar putea fi folosite pentru a sprijini un atac asupra unor orașe precum Odesa.

Însă acesta susține că datele nu sunt informații specifice, ci ele sunt menite să ajute Ucraina să își monteze o apărare. El consideră că oficialii ucraineni ar fi putut decide ca, în loc să lovească Moskva, ar trebui să facă măsuri pentru a întări protecția în jurul Odesei sau pentru a evacua civilii.

„Nu am furnizat Ucrainei informații specifice privind țintirea Moskvei. Nu am fost implicați în decizia ucrainenilor de a lovi nava sau în operațiunea pe care au efectuat-o.

Nu aveam cunoștințe prealabile despre intenția Ucrainei de a viza nava. Ucrainenii au propriile lor capacități de informații pentru a urmări și viza navele rusești, așa cum au făcut-o în acest caz”, a declarat secretarul de presă al Pentagonului, John Kirby.

(CITEȘTE ȘI: PUTIN AMENINȚĂ OCCIDENTUL: ”ACEST LUCRU LE VA DA DE GÂNDIT!”. RUSIA A LANSAT RACHETA ”SATAN”. NU POATE FI INTERCEPTATĂ DE NICIUN SISTEM DE APĂRARE)

Documente militare-cheie, abandonate de ruși

Tot în aceeași temă, Oleksiy Suhachev, directorul Biroului de Investigații de Stat al Ucrainei, a declarat că și soldații ruși i-au ajutat pe cei ucraineni să facă rost de informații.

Soldații ruși care fugeau au lăsat în urma lor documente militare cheie care arătau că președintele rus Vladimir Putin intenționa să pună mâna pe toată Ucraina. Suhachev a susținut că setul de documente va fi studiat.

Forțele ucrainene au descoperit documentele în timp ce căutau prin orașul Trostyanets, care se află la aproximativ 230 de mile de capitala Kiev.  Orașul a fost eliberat de trupele ucrainene încă de la sfârșitul lunii martie, după ce rușii au ocupat teritoriul timp de o lună.

(VEZI ȘI: AMANTELE NEȘTIUTE ALE LUI VLADIMIR PUTIN. PE LISTA CUCERIRILOR LIDERULUI DE LA KREMLIN SE AFLĂ ȘI O FEMEIE CELEBRĂ)

Documentarea acestui material a fost realizată de GÂNDUL.RO

Cine deţine informaţii despre acest subiect este rugat să ne scrie la [email protected], să ne sune la 0741 CANCAN (226.226) sau să ne scrie direct pe WhatsApp.

Urmărește Cancan.ro pe Google News
Isabela Popescu iubește jurnalismul încă din adolescență. Și-a început cariera ca reporter, la numai 20 de ani, căpătând experiență ca jurnalist încă din timpul facultății. În trustul de presă Gândul lucrează de trei ani, unde își citeste mai mult
Parteneri
Mai ții minte legendarul telefon NOKIA 3210?! Cu câți lei se vinde acum, în mai 2024
Mai ții minte legendarul telefon NOKIA 3210?! Cu câți lei se vinde acum, în mai...
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
FOTO. Apariția incendiară a cele mai sexy jucătoare de volei din lume
INCREDIBIL! Primele imagini cu noul iubit al Simonei Halep! E un milionar cu 25 de ani mai în vârstă ca ea!
INCREDIBIL! Primele imagini cu noul iubit al Simonei Halep! E un milionar cu 25 de...
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Top cele mai bombate posterioare! Vedetele își etalează trupurile în țările calde
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de programatori
Ce se întâmplă dacă apeși „cancel” de două ori la bancomat. Funcționalitatea cunoscută doar de...
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între româncă și actorul de la Bollywood. Acum e clar
Mama lui Salman Khan rupe tăcerea despre Iulia Vântur! Ce relație există, de fapt, între...
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Un bărbat dispărut fără urmă în 1998 a fost găsit sechestrat în grajdul vecinului său
Un bărbat a montat camere ascunse în bucătărie ca să vadă ce-i pune soția în cafea, care avea un gust tot mai ciudat
Un bărbat a montat camere ascunse în bucătărie ca să vadă ce-i pune soția în...
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Cât costă cel mai ieftin Duster 2024? Mai e SUV-ul MULT-IUBIT de români?
Vero Căliman regretă plecarea din “Gașca Zurli”? „În continuare mă gândesc”. Cum se înțelege actrița cu Mirela Retegan
Vero Căliman regretă plecarea din “Gașca Zurli”? „În continuare mă gândesc”. Cum se înțelege actrița...
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Cine e, de fapt, bărbatul omorât în bătaie în Crângași! Breaking news
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu îmi mai dădea ghiozdanul să mă duc la școală. Mă trimitea cu punga.”
Andreea Tonciu, dezvăluiri neașteptate despre mama sa! Ce pedepse primea diva când era mică: „Nu...
„A dispărut” Geta Sterp, strigăt de ajutor în mediul online! Sora lui Culiță Sterp a făcut anunțul trist în urmă cu câteva ore: „Nu știe nimeni nimic de el”
„A dispărut” Geta Sterp, strigăt de ajutor în mediul online! Sora lui Culiță Sterp a...
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000 se duc doar pe manoperă
Reparaţiile auto, mai scumpe şi cu 20%. La o lucrare de 15.000 de lei, 5.500-6.000...
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel cam mic!
BANCUL ZILEI. Bulă e cu o tipă în pat. Gagica: - Bulă, ai un clopoțel...
 Două scule PARKSIDE, foarte căutate de MEȘTERI, apar în oferta LIDL
Două scule PARKSIDE, foarte căutate de MEȘTERI, apar în oferta LIDL
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Descoperire IMPORTANTĂ făcută de astronomii din ROMÂNIA! Este de valoare mondială
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la cuțite! Câștigătorul a spus tot adevărul, după plecarea celor trei chefi: „Se vede că...„
Ce nu s-a văzut la TV, în marea finală de la Chefi la cuțite! Câștigătorul...
Armata puternică din Europa care va beneficia de o armă de top. Poate fi folosită pe uscat, în aer şi pe mare și poate schimba soarta unui război
Armata puternică din Europa care va beneficia de o armă de top. Poate fi folosită...
Ce se va întâmpla cu centralele de apartament în România. Orașul care le-a interzis deja, prin lege
Ce se va întâmpla cu centralele de apartament în România. Orașul care le-a interzis deja,...
Ungaria a pus ochii pe Ținutul Secuiesc. Viktor Orban a pornit asaltul
Ungaria a pus ochii pe Ținutul Secuiesc. Viktor Orban a pornit asaltul
Este jale mare în clanul Corduneanu. Ce face Beleaua Adrian după moartea liderului
Este jale mare în clanul Corduneanu. Ce face Beleaua Adrian după moartea liderului
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Testul inedit ce-ți distruge computerul. Experimentul unui vlogger - VIDEO
Zelenski a mers la Harkov în apropierea noii linii a frontului. Liderul ucrainean a descris situaţia drept extrem de dificilă
Zelenski a mers la Harkov în apropierea noii linii a frontului. Liderul ucrainean a descris...
Avertisment pentru toți românii cu BULETIN. Ajungi DATOR cu mii de lei
Avertisment pentru toți românii cu BULETIN. Ajungi DATOR cu mii de lei
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Simona Halep a spus adevărul: Înseamnă enorm pentru mine
Cum a reușit un român să își cumpere 5 APARTAMENTE pe malul mării, în Italia. Mulți nu îl cred atunci când povestește
Cum a reușit un român să își cumpere 5 APARTAMENTE pe malul mării, în Italia....
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi care a ajutat-o să adune o avere fabuloasă
Cât de frumoasă este cea mai bogată româncă! Afacerea cu care a dat lovitura şi...
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine a primit al doilea premiu
Cine a câștigat marele trofeu Chefi la cuțite! La cine a mers trofeul și cine...
"M-am trezit chemată la criminalistică, înțelegeți ce spun?". Claudia Pătrășcanu reacționează după ce fosta ei...
Marea împăcare între Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf. Cei doi au îngropat securea războiului
Marea împăcare între Anamaria Prodan și Laurențiu Reghecampf. Cei doi au îngropat securea războiului
Fabrica din România care va produce pe bandă rulantă. A fost deschisă recent și va exporta produsele în toată Europa
Fabrica din România care va produce pe bandă rulantă. A fost deschisă recent și va...
“Micuțul oraș subteran” din România a fost închis. Turiștii nu-l mai pot vizita. Ce s-a întâmplat: “Ni s-a spus că nu putem intra”
“Micuțul oraș subteran” din România a fost închis. Turiștii nu-l mai pot vizita. Ce s-a...
×